ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Μιας και βρήκα λίγο χρόνο θέλω να γράψω λίγα πράγματα για τις υποτροφίες που μπορεί να πάρει ένας πτυχιούχος βιολογίας, μοριακής βιολογίας ή και χημείς, βιοχημείας κλπ, για να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Οι ευκαιρίες για υποτροφία είναι πολλές, στις περισσότερες βέβαια περιπτώσεις είναι πολλές και οι απαιτήσεις από το ίδρυμα που δίνει τις υποτροφίες..

Σε αυτή την σελίδα θα γράφω δυο πράγματα για κάθε ίδρυμα, οργανισμό ή πανεπιστήμιο που δίνει υποτροφίες σε βιολόγους (αλλά και όχι μόνο) και θα παραθέτω φυσικά και το αντίστοιχο link.

-> Να αρχίσουμε με ένα από τα πιο γνωστά ιδρύματα. Το ίδρυμα Ωνάσση, που ευτυχώς δίνει ακόμα πολλές υποτροφίες σε όλους τους τομείς της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών.. Ευτυχώς που ο Αριστοτέλης Ωνάσσης πρόβλεψε και έφτιαξε αυτό το ίδρυμα με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι πολύ δύσκολο να κλείσει..

Όσον αφορά στους βιολόγους οι υποτροφίες που δίνονται είναι τριών ειδών. Εσωτερικού ή εξωτερικού για μάστερ ή κατευθείαν για διδακτορικό. Οι αμοιβές και οι απαιτήσεις από το ίδρυμα αλλάζουν αναλόγως τον τύπο της υποτροφίας. Για master χρειάζεται να έχεις βεθμό πτυχίου τουλάχιστο 7,5 ενώ κατευθείαν για διδακτορικό χρειάζεσαι τουλάχιστο 8, για παράδειγμα. Για περισσότερες λεπτομέρειες:

http://www.onassis.gr/greek/main/index.php

-> Το κράτος έχει και αυτό το δικό του τρόπο να χορηγεί υποτροφίες μέσω του ΙΚ, δηλαδή Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Εδώ τα πράγματα αλλάζουν λίγο σε σχέση με τον τρόπο χορήγησης μιας υποτροφίας, αφού χρειάζεται να δώσετε εξετάσεις. Και πάλι προβλέπονται υποτροφίες σε όλους τους τομείς της επιστήμης, δεν είμαι σίγουρος για τον κόσμο των γραμμάτων.. Να σχολιάσω μόνο ότι οι υποτροφίες αυτές είναι πάντα λίγο πιο.. φτωχές σε σχέση με αυτές που χορηγεί το Ίδρυμα Ωνάσση και γενικότερα από τις φτωχότερες που κυκλοφορούν..δυστυχώς. Αναμενόμενο ίσως αλλά παραμένει λυπητερό γεγονός..

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες:

http://www.iky.gr/

-> Αυτές πάνω κάτω είναι και οι δύο πιο γνωστές πηγές υποτροφιών στην Ελλάδα. Δεκάδες όμως ακόμα ιδρύματα, οργανισμοί ή ερευντικά Κέντρα χορηγούν υποτροφίες. Μια καταπληκτική υποτροφία, αφού αν την πάρεις μπορείς πραγματικά να επιβιώσεις, είναι αυτή του Ιδρύματος Π. και Μ. Φυρού. Η υποτροφία αυτή χορηγείται μόνο για το εξωτερικό, και πέρυσι τουλάχιστο η μηνιαία απολαβή ήταν 2100 ευρώ το μήνα, υπέροχο νούμερο ακόμα και για τη ζωή στην ακριβότερη πόλη του κόσμου, το Λονδίνο, όπου και συνωστίζεται το μεγαλύτερο μέροςτων ελλήνων μεταπτυχιακών φοιτητών του εξωτερικού.Η διαδικασία είναι αρκετά πιο κουραστική ίσως αλλά αξίζει σίγουρα τον κόπο. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να πούμε ότι το ίδρυμα αυτό στηρίζει σαφώς τις φτωχότερες οικογένειες αφού υπάρχει όρος να μην μπορούν να κάνουν αίτηση για υποτροφία παιδιά με μεγάλο οικογενειακό εισόδημα. Δίκαιο κατά τη γνώμη μου. Δείτε περισσότερα εδώ:

http://www.firosfoundation.gr/

-> Η Ακαδημία Αθηνών έχει έναν μάλλον ασυνήθιστο τρόπο να μοιράζει υποτροφίες. Σε επίπεδο επιστήμης έχει πλέον αρκετές υποτροφίες να δώσει από διάφορα κληροδοτήματα. Ο κάθε άνθρωπος που κάνει κάποιο κληροδότημα στην Ακαδημία Αθηνών ορίζει και δικούς του κανόνες βάσει του οποίου μπορεί κάποιος να πάρει υποτροφία πριν η μετά το πτυχίο, για μεταπτυχιακό ή διδακτορικό ή ακόμα και για μεταδιδακτορικό και μόνο, για την Ελλάδα ή το εξωτερικό, με ή χωρίς εξετάσεις ή ακόμα ακόμα από το που κατάγεσαι.. κάτι που είναι σεβαστό από εμένα τουλάχιστο..

Δεν υπάρχει κάποιο σύστημα που να ενημερώνει για νέες υποτροφίες οπότε συχνά πυκνά θα πρέπει να μπαίνετε στο site της Ακαδημίας Αθηνών και να κοιτάτε για νέες προκυρήξεις υποτροφιών. Σας το λέω για να μη λέτε μετά ότι κανείς δεν σας το είπε.. αν καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Οι υποτροφίες κατά κύριο λόγο δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως αρκετά «πλούσιες» για να είσαι αυτάρκης. Αλλά δεν είναι σίγουρα πάντα έτσι..

Δείτε και μόνοι σας:

http://www.academyofathens.gr/

-> Θέλω πολύ να γράψω για τις υποτροφίες που έρχονται από το εξωτερικό αλλά πριν να σημειώσω άλλη μια λιγότερο γνωστή. Το Ίδρυμα «Προποντίς» χορηγεί ετησίως περίπου δέκα υποτροφίες σε επίπεδο master, διδακτορικού αλλά και μεταδιδακτορικού (δυστυχώς μόνο για μέλη ΔΕΠ) και οι απαιτήσεις διαφέρουν αναλόγως του είδους των σπουδών. Και εδώ ρόλο παίζει και η οικονομική κατάσταση του υποψηφίου αν και είναι ασαφές σε ποιο ποσοστό. Δυστυχώς δεν έχω καμία ιδέα σχετικά με το ύψος των υποτροφιών.. Δείτε κι εσείς:

http://www.propondis.gr


-> Το Ε.Κ.Ε.Β.Ε. «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» χορηγεί κάθε χρόνο υποτροφίες σε απόφοιτους από τμήματα -ελληνικών ή ξένων πανεπιστημίων- που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την Βιολογία. Οι υποτροφίες αφορούν μόνο εργαστήρια που βρίσκονται στο ίδιο το ερευνητικό κέντρο. Οι υποτροφίες προκυρήσονται κάθε Άνοιξη στο site του «Αλ. Φλέμινγκ», ενώ χορηγούνται μέχρι και τρεις κάθε χρόνο. Μπορείτε ακόμα να δείτε την προκύρηξη των υποτροφιών της προηγούμενης χρονιάς για να πάρετε μια ιδέα για του χρόνου:

http://www.fleming.gr

(Postgraduate Scholarship program 2007)

___________________________________________________________________

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Πέρα από τις υποτροφίες που μπορεί κάποιος να αποσπάσει από ελληνικούς φορείς, υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες για χρηματοδότηση από εταιρίες ή οργανισμούς του εξωτερικού. Κυρίως τέτοιου είδους υποτροφίες αναφέρονται σε φοιτητές που ήδη είναι στο διδακτορικό τους ή πιο δύσκολα στο master τους, και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο τις περισσότερες φορές. Και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν έγραψα αρχικά για τέτοιες υποτροφίες αφού έχουν πολύ διαφορετικό χαρακτήρα από αυτές για τις οποίες μέχρι τώρα συζητήσαμε. Να μπούμε όμως στο θέμα:

-> Η πρώτη και καλύτερη υποτροφία που μπορεί να πάρει κανείς είναι από την ΕΜΒΟ (European Molecular Biology Organisation). Οι υποτροφίες που δίνονται από την ΕΜΒΟ είναι πολλών ειδών. Βασικά χωρίζονται σε δύο ομάδες. Υπάρχουν οι short-term fellowships και οι long-term fellowships. Η διαφορά τους έγγυται στο ότι οι μεν προορίζονται για ένα ταξίδι στο εξωτερικό σε κάποιο άλλο εργαστήριο, διαφορετικό από αυτό που κάνεις το διδακτορικό σου, για να αποκτήσεις γνώση και εμπειρία σε κάτι που δεν μπορεί να σου προσφέρει το εργαστήριό σου και χρειάζεται παρόλα αυτά για την συνέχεια της έρευνάς σου. Η χρηματοδότηση που σου παρέχεται με αυτό τον τρόπο λοιπόν κρατά μέχρι το πολύ 3 μήνες. Ο άλλος τύπος υποτροφίας (long term) ουσιαστικά σου παρέχει χρηματοδότηση για πολύ καιρό, τόσο ώστε να μπορείς να φέρεις εις πέρας ολόκληρο το διδακτορικό ή το μεταδιδακτορικό (postdoc) σου σε εργαστήριο του εξωτερικού.

Αν αναρωτιέστε αν θα σας φτάνουν τα χρήματα από μια και μόνο υποτροφία, η απάντηση για τις υποτροφίες της ΕΜΒΟ όλων των ειδών είναι ΣΑΦΩΣ ΝΑΙ! αφού για παράδειγμα η ημερίσια απολαβή των υποτρόφων για το 2007 είναι 88 ευρώ ημερισίως! Και τα έξοδα ταξιδίου παρέχονται ξεχωριστά.

Το πρόβλημα με αυτή την υποτροφία είναι ότι είναι εντυπωσιακά δύσκολο για κάποιον να την αποκτήσει. Η διαδικασία όσο απλοποιημένη κι αν είναι θέλει πολύ δουλειά και πολύ χρόνο, αν κανείς θέλει να έχει σοβαρές ελπίδες να αποσπάσει μια υποτροφία ΕΜΒΟ. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να ετοιμάσεις μια έκθεση (φυσικά όλα γίνονται στα αγγλικά) στην οποία θα προσπαθείς να πείσεις τους κριτές ότι το ταξίδι σου στο συγκεκριμένο εργαστήριο που θέλεις να πας είναι αναγκαίο για την συνέχεια της δουλειάς σου και με κανένα άλλο τρόπο δεν μπορείς να συνεχίσεις το διδακτορικό σου. Να κάνεις σαφές ότι θα γυρίσεις μετά από αυτό το ταξίδι πίσω στο εργαστήριό σου και θα χρησιμοποιήσεις/ μεταδώσεις τις νέες γνώσεις και τεχνικές (know how) σε όλους, και φυσικά να πείσεις για την αναγκαιότητα και την σημασία του project που έχεις διαλέξει γενικά. Τι καταπληκτικό δηλαδή πρόκειται να προσθέσει η δική σου έρευνα στην επιστημονική κοινότητα και ακόμα ακόμα και στον κόσμο γενικά (κάποιο φάρμακο για παράδειγμα)…

Και καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας ότι όλα αυτά (κατά την γνώμη μου) είναι σχεδόν ανούσια (ή τελοσπάντων πολύ λίγα) αν η αίτησή σας δεν συνοδεύεται από συστατικές επιστολές που έρχονται από πραγματικά πολύ γνωστούς επιστήμονες στον τομέα τους με πολύ καλή φήμη στην έρευνα, πολλές πολλές δημοσιεύσεις κλπ κλπ.. Είναι λογικό ότι οι κριτές που απονέμουν τις υποτροφίες θα μπορούν έτσι να εμπιστευτούν περισσότερο τον αιτούντα για την αξιοπιστία του, αυτή άλλωστε είναι και η σημασία μιας συστατικής επιστολής κατά την γνώμη μου.

Να προσθέσω επίσης ότι οι υποτροφίες αυτές δεν προορίζονται μόνο για διδακτορικούς φοιτητές αλλά και μεταδιδακτορικούς και δη οι long-term fellowships από ότι έχω κι εγώ καταλάβει.

Νομίζω αρκετά είπα: περιηγηθείτε στο ατέλειωτο site της ΕΜΒΟ και may the force b with you..!

http://www.embo.org

και πιο συγκεκριμένα για τις υποτροφίες:

http://www.embo.org/fellowships/index.html

Θα προσθέτω συνεχώς όποτε μπορώ..

Αλέξης Π.

Advertisements

14 Σχόλια

21 08 2007
ddd

Safws polu xrisimes plirofories…i anazitisi ginetai akoma pio eukoli otan kapoios vrisketai gia na xaraksei to dromo…!!! 🙂 Loipon…proteinw se osous endiaferontai, na riksoun kai mia matia gia tis upotrofies pou xorigountai apo ta Idrumata Voudouri kai Bodosaki. Einai eksairetikes.

http://www.lilianvoudouri.gr/site/content.php?sel=2

http://www.bodossaki.gr/index-gr.htm

21 08 2007
alexpan

Να λοιπόν που η λίστα μεγαλώνει. Σ’ ευχαριστούμε πολύ ddd!
Για το ίδρυμα Μποδοσάκη ήξερα και θα έγραφα κάτι, αλλά για το Λιλιαν Βουδούρη δεν είχα ακουστά.
Φυσικά μεγάλη μου παράλειψη να παροτρύνω όλους όσους γνωρίζουν άλλες πηγές υποτροφιών σε οποιοδήποτε επίπεδο να μας πουν..

Η γνώμη μου για τις υποτροφίες που αναφέρει η ddd, είναι ότι ναι μεν είναι εξαιρετικές, αλλά απαιτούν και εξαιρετικά προσόντα. Ο βαθμός πτυχίου που ζητείται για να μπορείς να κάνεις αίτηση, δεν είναι δα και κάτι τόσο απλό για τμήματα βιολογίας ή συναφή. Είναι λάθος δηλαδή να ζητείται ο ίδιος βαθμός πτυχίου από σχολές που σίγουρα δεν έχουν την ίδια δυσκολία (χωρίς να λέω σαφώς πια είναι δυσκολότερη ποιας..).
Αυτά, από εμένα, τα υπόλοιπα στα links που μας παραθέτει η ddd μας.
Αλέξης Π.

26 06 2008
Μαρια

Πολυ καλό site με συγκεντρωμένες πληροφορίες που υπάρχουν σκόρπιες εδώ και εκεί.

Ευχαριστώ για τη βοήθεια

27 06 2008
alexpan

εγώ ευχαριστώ Μαρία! Αν θελεις να ρωτησεις οτιδήποτε άλλο μη διστάσεις! Επίσης αν ανακλύψεις κι άλλα sites υποτροφιών κάνε ένα κόπο να τα γράψεις κι εδώ για να μαζεύονται όλο και περισσότερα!

ευχαριστώ κ πάλι
αλέξης π.

13 12 2009
db

Kalispera,
Diavasa ta parapanw k ta vrika eksairetika xrishma, eyxaristw 🙂
to site tis firos foundation einai under construction, mipws exete ypopsi sas kapoio til wste na na parw plirofories?
eyxaristw poly!!

4 08 2010
BP

Εξαιρετικά χρήσιμο post. Υποθέτω πως σου πήρε αρκετό χρόνο να το ψάξεις. Με βοήθησε πολύ, γιατί σε ένα χρόνο πάρω το πτυχίο μου και ψάχνομαι από τώρα. Γνωρίζεις αν μπορεί κάποιος να πάρει υποτροφία και παράλληλα να πληρώνεται από το διδακτορικό του? ευχαριστώ!

3 09 2010
db

@ BP: i syntriptiki pleiopshfia twn ypotrofiwn apaitoun na desmeyteis oti den tha pairneis apou allou lefta, dystyxws. H an dhlwseis oti pairneis k apo allou lefta, pithanws na sou meiwsoun to poso ths ypotrofias.

15 05 2011
ck

και φυσικά μπορείτε να επισκέπτεστε την πιο ενημερωμένη ιστοσελίδα http://www.jobs.ac.uk η οποία δεν περιορίζεται μόνο σε διδακτορικές υποτροφίες (ή ακόμα και για μάστερ κάποιες φορές) για το ΗΒ αλλά και για αλλού καθώς και διαφημίζει μεταδιδακτορικές υποτροφίες και θέσεις διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού.

8 06 2012
Μαρία

Γεια σας!Μόλις τελείωσα την Γ’ λυκείου και μου αρέσει πολύ η βιολογία! Είμαι μπερδεμένη όμως γιατί όλοι μου λένε ότι δεν θα μπορέσω να βρω δουλειά!Πιστεύεται ότι είναι καλύτερα να διαλέξω ένα καθαρά βιολογικό τμήμα ή το τμήμα βιοχημείας στην Λάρισα που μου αρέσει πολύ!Επίσης το τμήμα Μοριακής Βιολογίας πιστεύετε ότι είναι αρκετά εξειδικευμένο?Ένας βιολόγος εκτός από το να είναι κλεισμένος σε ένα εργαστήριο τι άλλο μπορεί να κάνει,επίσης μπορεί να εργαστεί σε μία κλινική?Συγνώμη αν σας κούρασα!

30 06 2012
alexpan

γεια σου! καλό είναι να ξεκινήσεις από κάτι γενικο (βιολογικό) και μετά να εξειδικευτείς σε αυτό που θα θεωρήσεις ότι σου ταιριάζει καλύτερα γιατί μπορεί να αλλάξεις γνώμη στην πορεία. Τέλος εκτός από πειράματα στο εργαστήριο, μαθήματα σε παιδιά αλλά και υπαίθριες εργασίες/έρευνες περιβαλλοντικού τύπου μπορούν να συμβούν αν διαλέξεις τους αντίστοιχους τομείς βιολογίας.Καλή επιτυχία!
αλέης π.

6 11 2012
κωνσταντινα ¨:)

πραγματικα πολυ χρησιμες πληροφοριες. αυτο που θα ηθελα να ρωτησω ειναι αν υπαρχουν υποτροφιες (προς το εξωτερικο) οχι μονο για μεταπτυχιακα και μαστερ αλλα και για τις βασικες σπουδες(bachelor). ευχαριστω πολυ ¨:)

12 03 2013
ΜΑΡΙΑ

Καλησπερα,
θα θελα να μαθω καποια πραγματα…
Σ παρεχονται καποια βιβλια πριν απο αυτες με συγκεκριμενη υλη?Και επισης σε τι εξεταζεσαι???
Ευχαριστωωωωωω…

6 01 2015
Ρισσάκη Ειρήνη, γραμματέας ΕΕΜΕΚ

Η Ελληνική Εταιρεία Μοριακής Ερευνας του Καρκίνου (ΕΕΜΕΚ.gr) χορηγεί για το 2015 υποτροφία ύψους 12.000 ευρώ σε βιολόγο για έρευνα στην βιολογία του καρκίνου. Πληροφορίες στο site της εταιρείας.

ΠΠ

2 02 2017
Giota

Καλημερα! Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου! Σ ευχαριστούμε! Θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας εδώ στην παρέα. Στην ερώτηση αν έχω δηλώσει και σε άλλο ίδρυμα υποτροφία τι πρέπει να απαντήσουμε; Μήπως αν απαντήσω ναι, ότι έχω κάνει χαρτιά, δεν αξιολογηθεί επαρκώς ή εγκαίρως η αίτησή μου;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: