Τα καλά στην έρευνα

30 05 2007

Τα πράγματα στην έρευνα στη Βιολογία στη χώρα μας, όπως θα διαπιστώσετε και με μια βόλτα σε όλα τα links που παρατίθενται στη σελίδα με τα ερευνητικά κέντρα,  πάνε σχετικά καλά. Η υποδομή είναι πράγματι φτωχή σε γενικές γραμμές αλλά παρόλα αυτά ο ενθουσιασμός υπάρχει και από τους νέους ερευνητές ειδικά ακόμη περισσότερο.. Μου είναι δύσκολο να καταλάβω γιατί οι προηγούμενης γενιάς επιστήμονες κατηγορούν τα νέα παιδιά ότι δεν έχουν αυτό το νεύρο που οι ίδιοι είχαν νεότεροι όπως άκουσα πρόσφατα σε συνέντευξη ενος πράγματι εκ των λαμπρότερων επιστημόνων στην Ελλάδα. Αλλά τεσπα, εδώ δεν θα κάνουμε δίκες αν και το συνήθειο αυτό δύσκολα κόβεται.

Αν ριξουμε μια ματιά στις λίστες των Ερευνητικών αυτών Κέντρων θα διαπιστώσουμε ότι οι μεταδιδακτορικοί φοιτητές είναι πάνω απο 200 ενώ οι διδακτορικοί πάνω από 500!! Το δικό μου ερώτημα είναι το τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι μέλλοντες ερευνητές που αν είναι τυχεροί 10 απ’ αυτούς θα μπορέσουν να πάρουν μια θέση ερευνητή Γ’ μετά από πολλά χρόνια. Κι αυτό γιατί ο μέσος όρος της ηλικίας των ερευνητών που ήδη υπάρχουν στα ερευνητικά κέντρα ανά την Ελλάδα είναι πολύ χαμηλός. Οπότε όταν οι μεταδιδακτορικοί τελειώσουν αυτό που κάνουν και οι διδακτορικοί τα δικά τους τί τους επιφυλλάσει το μέλλον?? Σίγουρα (αν φυσικά είναι καλοί) μια πολύ καλή δουλειά κάπου στην Αγγλία, αλλά σχετικά με τις δουλειές εδώ?? Τι γίνεται?

Φυσικά, αυτό είναι μάλλον το γενικότερο θέμα της ανεργίας στην Ελλάδα.. Πάντως εμείς οι νέοι δεν το βάζουμε κάτω ούτε να βολευτούμε θέλουμε, ούτε να κάνουμε κάτι στην υπόλοιπη ζωήμας που δεν θα αγαπάμε.. Αυτά για να λύνουμε τις παρεξηγήσεις που δημιουργούνται ίσως με την εμφάνιση, το θράσσος, την απαξίωση που μπορεί πολλές φορές να έχουν νεότεροι επιστήμονες απέναντι σε μεγαλύτερους σε κύρος και σε ηλικία.. Αυτά είναι φυσιολογικά και πολλές φορές και δημιουργικά.

Αυτά ήθελα να πω, θα συνεχίζω να χτίζω το ιστολόγιο αυτό με ότι όμορφο βρίσκω περί Βιολογίας στο internet.

cu

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: